Przechowywanie produktów mięsnych w restauracji
Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych jest kluczowe dla właściciela restauracji. Dla klienta liczy się nie tylko wygląd podanego dania, ale także jego smak oraz aromat. Z tego powodu każdy właściciel stawia na sprawdzonych dostawców, np. rzeźników, którzy zapewnią świeżość zamawianych produktów. Jednym z wyzwań producentów mięs jest zapobieganie powstawania bakterii E.coli oraz Salmonelli, listeriozy czy yersinozy.
Sposobem na przedłużenie jakości produktów spożywczych takich jak mięso jest trzymanie ich w odpowiedniej temperaturze. W tym celu stosowane są różne urządzenia chłodnicze taki jak komory chłodnicze. Charakteryzują się niskim poborem energii elektryczne przy dużej dostępnej powierzchni przechowywania. Każdy produkt mięsny charakteryzuje się innym zapachem oraz teksturą czy nawet ilością wchłoniętej wody. Z tego powodu każdy z nich powinien być przechowywany w dedykowanej dla niego temperaturze. Jednakże literatura wskazuje, że najbardziej optymalnym otoczeniem dla produktów mięsnych są temperatury z przedziału 0 ÷ 2°C. Temperatura powinna być utrzymywana powyżej zera ponieważ w tej temperaturze woda zawarta w mięsie zacznie zamarzać.
Składowanie oddzielne mięsa
Oprócz odpowiedniego pomieszczenia do przechowywania, produkty mięsne powinny być składowane oddzielnie, aby ich zapachy się nie mieszały z innymi produktami. Mięsa wołowe oraz drobiowe czy wieprzowe również powinny być przechowywane w osobnych pojemnikach, szczelnie zamkniętych. Zastosowanie się do powyższych wymogów pozwoli zachować dłuższą świeżość produktu co przełoży się na lepsze doznania kulinarne. Produkty mięsne często nie są jeszcze umyte przez co może z nich wyciekać krew dlatego ważne jest, aby dbać o czystość w komorze. Zapobiega to powstawaniu bakterii oraz pozwala utrzymać przyjemny zapach w pomieszczeniu. Firma LNS wykorzystuje w swoich komorach blachę ryflowaną dzięki czemu użytkownik komory nie poślizgnie się na podłodze na której może być rozlany płyn. Dodatkowo stosowane są profile na łączeniach ścian z podłogą co pozwala zniwelować kąt prosty na łączeniach, gdzie mógłby się odkładać brud. Użytkownik w prosty sposób może umyć całe pomieszczenie. Nasze komory budowane są jedynie z komponentów posiadających atesty do współpracy z żywnością.
Komora z kurtyną paskową
Każda komora powinna posiadać kurtynę paskową na wejściu, aby do jej wnętrza nie przenikało ciepło z zewnątrz przy otwieraniu drzwi. Paski można w prosty sposób umyć w zmywarce w przypadku zabrudzenia. Agregaty naszej autorskiej marki Cool Craft są dobierane i konstruowane przez naszych inżynierów od podstaw. Przy ich produkcji stosowane są tylko europejskich komponenty topowych marek, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością ich działania względem konkurencji. Stosowana izolacja PIR zabezpiecza wnętrze komory przed napływem ciepła z otoczenia.
Prowadzisz zakład mięsny lub restauracje? Zapraszamy do kontaktu. Nasz dział inżynierów pomoże dobrać komorę specjalnie pod Twoje potrzeby dzięki czemu Twoje produkty i posiłki będą cieszyć jeszcze większym uznaniem klientów.