Komora chłodnicza – nie tylko do branży spożywczej
Komory chłodnicze to idealne rozwiązanie dla laboratoriów i zakładów medycznych, które do swojej pracy potrzebują przestrzeni o obniżonej zadanej temperaturze o powierzchni większej niż mogą ją zagwarantować tradycyjne szafy chłodnicze. Komora chłodnicza do laboratorium – o ile tylko inwestor nie ma wobec producenta dodatkowych wymagań – niczym nie musi różnić się od komory chłodniczej wykorzystywanej w branży gastronomiczno-cukierniczej. Komory chłodnicze, w zależności od konstrukcji, stosowane są w laboratoriach różnego typu dla wielu branż, w tym farmaceutyka i medycyna, kosmetologia, także laboratoria stricte fizyczne, na przykład laboratoria próbek metalurgicznych, które specjalizują się w testowaniu próbek w różnych warunkach (w tym w obniżonych temperaturach).
Zapotrzebowanie na urządzenia chłodnicze i mroźnicze stale rośnie – wraz z rozwojem tych i wielu innych branż przemysłowych.
Komory w gastronomii zwykle dzieli się na komory komercyjne (dostosowane wielkością skorupy do wnętrza, ale wykonane z tanich materiałów i nieposiadające dodatkowych nowoczesnych technologii) lub komory modułowe (o narzuconej z góry wielkości). W przypadku komór chłodniczych i komór mroźniczych stosowanych w laboratoriach, najczęściej mamy do czynienia z komorami przemysłowymi. Takie komory mogą mieć dowolną wielkość, idealnie wpasowując się w wolną przestrzeń, jednak wykonane są z certyfikowanych produktów najwyższej jakości, posiadają nowoczesne technologie, są maksymalnie energooszczędne. To najdroższy z możliwych typów komór chłodniczych.
Komory chłodnicze – nowoczesne technologie
Komory chłodnicze wykorzystywane w laboratoriach wykorzystują najnowocześniejsze rozwiązania, które również rozwijają się wraz z postępem technologicznym. Dawniej za zaletę komór chłodniczych uznawane były dodatkowe ułatwienia usprawniające pracę i obsługę komór, na przykład system automatycznego domykania drzwi. Dziś mowa o znacznie nowocześniejszych technologiach, którymi są: bardziej precyzyjna regulacja temperatury, wprowadzenie systemów energooszczędnych czy filtry przeciwzakłóceniowe, które dopuszczają możliwość pracy komory w pobliżu innych urządzeń elektronicznych.
Komory chłodnicze laboratoryjne obsługuje się dokładnie tak samo, jak komory gastronomiczne, a więc jeśli inwestora na to stać, wszelkie nowoczesne technologie dostępne dla komór laboratoryjnych, zastosować można również w komorach gastronomicznych. Należy przy tym zachować odpowiednie standardy eksploatacji, które w przypadku obu rodzajów komór wyglądają dokładnie tak samo. Podstawową zasadą jest tu unikanie niepotrzebnego otwierania drzwi, stosowanie się do wyznaczonego poziomu stawiania towaru pod otworami w chłodnicy, ponadto wszelkie nastawy lub naprawy serwisowe sterowników warto zamawiać u producentów bądź dostawców. LNS Sp.zo.o. jako firma specjalizująca się w przemyśle komór chłodniczych poleca się w tej kwestii.
LNS – producent komór chłodniczych do laboratoriów
W ostatnim czasie firma LNS Sp.zo.o. zaprojektowała i dostarczyła komorę chłodniczą dla nowo otwieranego laboratorium spółki Vitrotest, w którym produkowane będą immunoenzymatyczne testy diagnostyczne. Jedno z pomieszczeń laboratorium zostało przez nas w pełni przearanżowane na komorę chłodniczą. Agregat skraplający został zamontowany na zewnątrz budynku, dzięki czemu komora będzie pracować stabilnie w okresie o letnim o podwyższonej temperaturze, a w wewnątrz laboratorium nie będziemy podnosić temperatury jak miałoby to miejsce przy zastosowaniu agregatu typu monoblok.
Kolejnym krokiem będzie zaprojektowanie i dostarczenie systemowych regałów, które pozwolą na optymalne zagospodarowanie przestrzeni wewnątrz komory. Rekomendowane przez nas regały umożliwiają zachowanie wysokich standardów higienicznych, dzięki zastosowaniu demontowalnych wkładów półkowych, które są przystosowane do mycia w zmywarkach
Po indywidualne wyceny zapraszamy na info@lns.com.pl