Mobilne Chłodnie dla myśliwych i kół łowieckich – czym się charakteryzują?
Każdy myśliwy doskonale zdaje sobie sprawę jak bardzo istotne jest przechowywanie upolowanej zwierzyny – saren, jeleni czy dzików. W tym artykule przybliżymy Państwu czym kierować się podczas wyboru odpowiedniej chłodni.
Chłodnie dla myśliwych- na co zwrócić uwagę?
Na rynku istnieje szeroki wybór chłodni, które możemy wykorzystać zarówno w gospodarstwie domowym, jaki i podczas pracy. Chłodnie, w których mamy
zamiar przechowywać dziczyznę muszą być do tego specjalnie przygotowane i najlepiej gdy charakteryzują się niżej wymienionymi cechami.
Chłodnie powinny umożliwiać poprawne stężenie pośmiertne oraz odpowiednie dojrzewanie i przechowywanie tusz zwierzyny. Dodatkowo urządzenia te powinny charakteryzować się doskonałymi własnościami izolacyjnymi. Najlepiej gdy wykonane są z wysokiej jakości blach ocynkowanych tzw. paneli modułowych, izolowanych specjalną pianką. Powinny posiadać niezbędne certyfikaty świadczące o wysokich standardach higieny i bezpieczeństwa. Warto zwrócić uwagę na to, by taka chłodnia była przystosowana do potrzeb. Posiadała wyciągarkę i kolejkę ułatwiającą załadunek i dojrzewanie. Najlepsze mobilne chłodnie Cool Craft można zaczepić do terenówki (750 DMC) i zabrać na polowanie. Generator z pełnym bakiem pozwala na około 10 godzin nieprzerwanego chłodzenia. W sezonie letnim oraz w cieplejsze jesienie jest najlepszym rozwiązaniem dla kozłów i dzików.
Odpowiednie przechowywanie mięsa
Chłodnie myśliwskie różnią się tym od standardowych chłodni tym, że przechowywanie mięsa umożliwia zachowanie pośmiertnych procesów dojrzewania oraz zapobiega rozwoju mikroorganizmów. Odpowiednie przechowywanie zwierzyny zapobiega utracie wody z mięsa i dzięki temu chroni przed utratą wagi. Odpowiednia temperatura do przechowywania mięsa przy optymalnej wilgotności około 80% wynosi 0,5 – 2 stopnie Celsjusza.
Dojrzewanie mięsa w chłodniach wynosi około:
- przy 2 stopniach Celsjusza około 11 dni
- przy 8 stopniach Celsjusza około 6 dni
- przy 16 stopniach Celsjusza około 2 dni
Na szybsze psucie się mięsa mają wpływ obecne w nim mikroorganizmy, które mogą przedostać się do niego poprzez: krwioobieg, drogę jelitową, manipulację z mięsem.
Chłodnie dla myśliwych – co jeszcze warto wiedzieć?
W chłodniach myśliwskich powinna być zagwarantowana pewna wymiana powietrza. Dlatego jej wielkość należy dobrać w zależności od specyfiki
pomieszczenia oraz przechowywania mięsa, tak by nowe powietrze w chłodni nie musiało być znowu niepotrzebnie schładzane, a energia niepotrzebnie marnowana. Niektóre wersje chłodni wzbogacone są o innowacyjne technologie, które odpowiadają za optymalne, efektywne dopasowanie temperatury. Oczywiście możemy wybrać chłodnie w różnych rozmiarach, specjalnie przystosowaną do ilości i rodzaju dziczyzny.
Prosimy o składanie zapytań na info@lns.com.pl. Produkujemy chłodnie dla myśliwych i kół łowieckich według indywidualnych wymagań Klientów.